Data modyfikacji:

Czekolada - rozkosz dla ciała i podniebienia

Jeśli czekolada to twój nałóg, ale nie chcesz, by zamiłowanie skutkowało dodatkowymi kilogramami, zamień smakowite tabliczki na kremy, balsamy i maski z dodatkiem kakaowych słodkości.

Czekoladowo-pistacjowe masło do ciała

Czekoladowe smakołyki sprzyjają tyciu, jednak zabieg z jej udziałem pomagają spalać tłuszcz i tracić kilogramy. Miazga kakaowa zawiera sporo kofeiny oraz teobrominy, które sprzyjają spalaniu tkanki tłuszczowej i pomagają pozbyć się cellulitu.

By uzyskać taki efekt, najlepiej stosować ją w formie masaży, które dodatkowo przyspieszą krążenie krwi i zmniejszą obrzęki. Czekolada będąca składnikiem balsamów czy płynów do kąpieli natłuszcza oraz regeneruje suchą i zniszczoną skórę, a także pomaga poprawić jej koloryt.

Czekolada jest również źródłem cynku, który działa antybakteryjnie i pobudza produkcję kolagenu i elastyny, a także fosforu regulującego gospodarkę wodną skóry, a także wapnia, który łagodzi podrażnienia. Zawarte w niej antyoksydanty pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, a więc spowalniają procesy starzenia się skóry.

Z kolei flawonoidy chronią przed szkodliwymi skutkami promieniowania UV. Zabieg z czekoladą w roli głównej mają również działanie relaksujące, ponieważ kakaowy zapach pobudza produkcję endorfin, czyli hormonów szczęścia.

Miłośniczki czekolady nie powinny jednak zdawać się wyłącznie na zabiegi – jedzenie tabliczek w umiarkowanych ilościach wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Zgodnie z najnowszymi badaniami, czekolada zmniejsza ryzyko udarów i zawałów serca nawet o 40%, poprawia pamięć i zapobiega demencji oraz chorobie Alzheimera, a flawonoidy w jej składzie przeciwdziałają rozwojowi nowotworów.

Wszystkie wspomniane korzyści i dobrodziejstwa smakołyku dotyczą wyłącznie czekolady o dużej zawartości kakao - najlepiej minimum 70%.

Autor: Kasia Szulik