Data publikacji:

Mydło marsylskie: właściwości i zastosowanie

Mydło marsylskie to naturalny kosmetyk myjący pochodzący z południowej Francji. Musi zawierać minimum 72% olejów roślinnych, a także być pozbawione konserwantów i drażniących substancji chemicznych. Jakie właściwości ma mydło marsylskie? Jak je stosować? Dowiedz się z artykułu!

mydło potasowe

Przeczytaj również: Jak zrobić sól do kąpieli? Domowa sól DIY

Mydło marsylskie – co to jest?

Mydło marsylskie jest naturalnym środkiem myjącym znanym od wieków. Pochodzi z Marsylii – krainy położonej na południu Francji. Tradycyjny wyrób musi zawierać co najmniej 72% olejów roślinnych. Nie może mieć w składzie takich substancji jak SLS, PEG czy też parabeny. W ostatnich latach naturalne kosmetyki stały się niezwykle modne – w tym również mydło marsylskie. W artykule opisujemy, jakie właściwości ma ten produkt, dlaczego warto po niego sięgnąć oraz w jaki sposób go stosować.

Mydło marsylskie ma zwykle postać klasycznej, dużej kostki. Wytwarza się je zgodnie z tradycyjną recepturą, a do jego produkcji używa się następujących składników:
  • oleje roślinne (72%) – pierwotnie była to oliwa, obecnie stosuje się również inne oleje roślinne (np. palmowy, kokosowy, arganowy, migdałowy),
  • woda,
  • wodorotlenek sodu (soda kaustyczna) lub wodorotlenek potasu – w dawnych czasach zamiast niego dodawano popiół roślinny, z którego uzyskiwało się ług,
  • olejki eteryczne, naturalne ekstrakty, płatki kwiatów i inne dodatki – opcjonalnie.
Tradycyjny przepis na mydło marsylskie obejmuje kilka kroków. Najpierw oleje podgrzewa się w kąpieli wodnej, a w międzyczasie przygotowuje się ług, mieszając wodorotlenek sodu z wodą. Na skutek reakcji chemicznej roztwór stanie się gorący. Gdy obydwa składniki nieco przestygną, należy zmiksować je blenderem do uzyskania konsystencji budyniu. W tym momencie można dodać pozostałe składniki, np. olejek eteryczny, płatki kwiatów czy też naturalny barwnik. Gotową masę przelewa się do formy, a po kilkunastu godzinach kroi na kostki. Tak przygotowane mydła marsylskie muszą dojrzewać przez co najmniej trzy miesiące w chłodnym, zacienionym miejscu.

Uwaga! Przy produkcji mydła marsylskiego należy zachować szczególne środki ostrożności. Okulary ochronne, rękawiczki i fartuch to konieczność. Trzeba pamiętać także o odpowiedniej wentylacji pomieszczenia. Ług sodowy, który powstaje w trakcie procesu, jest substancją silnie żrącą. Kontakt z nim może wywołać poważne oparzenia skóry czy też oczu.

Mydło marsylskie – właściwości

Mydło marsylskie z tradycyjnego przepisu wyróżnia się cennymi właściwościami. Jest niezwykle łagodne dla skóry. Nie wywołuje podrażnień i nie wysusza. Zwykle też nie uczula – oczywiście o ile nie zostanie dodany do niego żaden alergen (np. olejek eteryczny).

Mydło marsylskie dokładnie oczyszcza skórę, a także nawilża ją, odżywia i pielęgnuje. Łagodzi również stany zapalne i działa antybakteryjnie. Ponadto może chronić cerę przed promieniami UV. Dodatkowo mydło marsylskie jest produktem niezwykle wydajnym. Klasyczna kostka powinna wystarczyć ci na kilka tygodni.

Mydło marsylskie – zastosowanie

Mydło marsylskie można stosować na wiele sposobów. Przede wszystkim doskonale nadaje się do mycia ciała. Nie podrażnia, delikatnie nawilża i łagodzi stany zapalne, dlatego można stosować je nawet u dzieci oraz osób o wrażliwej skórze.

Mydło marsylskie świetnie sprawdza się do mycia twarzy. Kosmetyk zmniejsza stany zapalne, łagodzi trądzik oraz choroby skóry. Mogą stosować je również osoby o cerze suchej. Kosmetyk nadaje się także do mycia włosów. Wspomaga leczenie łupieżu, nawilża i regeneruje pasma.

Mydło marsylskie – rodzaje

Na rynku można znaleźć wiele rodzajów mydła marsylskiego, które mogą różnić się od siebie zapachem, kolorem oraz właściwościami. Oto niektóre z nich:
  • mydło marsylskie oliwkowe,
  • mydło marsylskie lawendowe,
  • mydło marsylskie z masłem shea,
  • mydło marsylskie różane,
  • mydło marsylskie truskawkowe,
  • i wiele innych.
Autorka: Olga Wacholc