Data modyfikacji:

Olej kokosowy – rajski kosmetyk

Tłuszcz tłoczony z miąższu aromatycznego kokosa może zastąpić kosmetyki do twarzy, ciała oraz włosów. Dzięki wysokiej zawartości kwasu laurynowego olej kokosowy działa przeciwbakteryjnie, a do tego świetnie nawilża skórę i pomaga włosom odzyskać blask i zdrowy wygląd.

Olej kokosowy w postaci naturalnej i rafinowanej

Olej kokosowy może zastąpić krem do twarzy, zwłaszcza jeśli borykasz się z problemami skórnymi. Wspomniany wcześniej kwas laurynowy sprzyja walce z trądzikiem, a łącząc olej z sokiem z cytryny otrzymasz maseczkę, która pomoże w rozjaśnieniu przebarwień.

Dodatkowo, kokosowy kosmetyk działa przeciwzmarszczkowo, więc może być panaceum na pierwsze oznaki starzenia. Olej sprawdza się również jako preparat do demakijażu cery, także delikatnych okolic oczu. W tym celu trzeba wmasować go w twarz i następnie spłukać wodą.

Użyty do pielęgnacji ciała, olej kokosowy może zastąpić balsam. Po nałożeniu na skórę nie zostawia tłustej warstwy i natychmiast się wchłania, dokładnie nawilżając i odżywiając skórę. Jeśli będziesz go stosować w formie naturalnej, która zachowuje kokosowy zapach, kosmetyk dodatkowo będzie miał właściwości aromaterapeutyczne. Do pielęgnacji można stosować również olej rafinowany – wówczas staje się biały, bezzapachowy i przyjmuje konsystencję masła.

Olek kokosowy jest także ratunkiem dla suchych i zniszczonych włosów. Po nałożeniu na głowę działa jak maska, która intensywnie je odżywia. Można ją stosować zarówno na sucho jak i na mokro jako odżywkę do spłukiwania (powinna pozostać na głowie od 15 do 30 minut), ale również jako serum na zniszczone i rozdwajające się końcówki. Wówczas należy wmasować w nie odrobinę oleju i pozostawić.

Smakowity olej sprawdzi się nie tylko w kosmetyce, ale również w kuchni, stosowany do smażenia, smarowania kanapek czy jako dodatek do sałatek. Gwiazda modelingu Miranda Kerr dodaje go również do zielonej herbaty, by zachować zdrowie i urodę. Do celów kulinarnych najlepiej sprawdzi się olej kokosowy w formie rafinowanej.

Autor: Kasia Szulik