Data publikacji:

Kosmetyczna nowinka: olej marula

Po oleju arganowym, który szczyt popularności zdaje się mieć już wyraźnie za sobą, świat kosmetyków podbija kolejny skarb natury rodem z Afryki. Olej marula pomoże nawilżyć każdy rodzaj skóry, złagodzi podrażnienia i trądzik, a także przywróci zdrowy wygląd zniszczonym włosom. Jednak lista korzyści, jakie niesie za sobą jego regularne stosowanie jest o wiele dłuższa.

Olej marula jest tłoczony na zimno z jądra pestek pomarańczowych owoców drzewa marula, których wielkim miłośnikiem są słonie, stąd roślina określana jest mianem „drzewa słoni”. Cudowne właściwości tego naturalnego oleju od setek lat wykorzystują mieszkańcy Czarnego Lądu do zwalczania suchej i spękanej skóry, oznak starzenia oraz blizn, a także łagodzenia podrażnień i zmian trądzikowych. Olej o płynnej konsystencji i żółtej barwie ma delikatny, przyjemny, a zarazem charakterystyczny zapach.

Olej marula to bogate źródło witaminy C – zawiera jej 8 razy więcej niż pomarańcza, a także jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Znaczącą rolę odgrywa tu kwas oleinowy omega-9, który wspomagany przez kwas omega-6 oraz kwasy stearynowy i palmitynowy, sprawia, że afrykański skarb jest doskonałym emolientem. Stąd o uzupełnienie kosmetyczki o olej marula powinnaś zadbać zwłaszcza, jeśli jesteś posiadaczką cery suchej i atopowej, a także ze skłonnością do wyprysków – pomaga ukoić podrażnioną skórę i przyspiesza gojenie zmian trądzikowych.

Lekka konsystencja doskonale się wchłania, głęboko wnikając w naskórek i pomagając odbudować jego warstwę wodno-lipidową, a pozostawiając delikatny film na skórze sprawia, że jest ona nawilżona, ale nie przetłuszczona. Dzięki temu olej można stosować pod makijaż. Działanie odmładzające oleju marula jest efektem dużej zawartości antyoksydantów, które pomagają zwalczyć wolne rodniki odpowiedzialne za szybkie starzenie się skóry.

Olej z drzewa słoni można wykorzystywać nie tylko do pielęgnacji cery. Jego właściwości sprzyjają poprawie kondycji włosów, pomogą pozbyć się suchej skóry na dłoniach, łokciach czy kolanach. Olej marula jest również sprzymierzeńcem w walce z rozstępami oraz cellulitem.

*Aby dowiedzieć się więcej o produkcie, kliknij w jego zdjęcie

Autor: Sylwia Stwora