Data publikacji:

Perfumiarskie ABC: nuty zapachowe

Cytrusy i truskawki w głowie, jaśmin z orchideą w sercu, a w bazie - piżmo i wanilia. Opisując każde perfumy wyodrębniamy trzy grupy zapachów, które razem składają się na ostateczny efekt. Czym charakteryzują się poszczególne nuty zapachowe?

Podział na trzy podstawowe nuty zapachowe – głowy, serca oraz bazy, wiąże się z trwałością zawartych w nich składników. Niektóre są wyczuwalne jedynie przez chwilę, inne – po upływie kilku godzin, a trwałość kolejnych może sięgać nawet paru dni. Podział na nuty zapachowe jest odzwierciedleniem procesu odparowywania i utleniania kolejnych składników zapachu.

Perfumy Armani Code z nutą drzewa sandałowego

Zazwyczaj każda z nich składa się z co najmniej kilku składników (np. po 3-5 w każdej), choć bywają perfumy o wyjątkowo bogatej lub skromnej kompozycji. Na zapach „Candy” od Prady składają się tylko 3 aromaty - piżma w nucie głowy, benzoesu w sercu oraz karmelu w bazie.

Perfumy Chloe z cytrusową nutą

Nuta głowy - nazywana nutą początkową, jest najlżejsza i najmniej trwała. Po spryskaniu skóry właśnie ją wyczuwamy w pierwsze kolejności i to za jej sprawą decydujemy, czy komopozycja nam odpowiada. Nuta głowy składa się ze świeżych i lekkich nut zapachowych, które ulatniają się najwyżej po pół godzinie. W jej skład najczęściej wchodzą aromaty owocowe, w tym cytrusy, truskawki, porzeczki, gruszki czy maliny.

Perfumy Valentina od Valentino z nutą jaśminu

Nuta serca - to ona definiuje charakter zapachu, a jej trwałość sięga nawet kilku godzin. Nuty serca w przypadku większości perfum są komponowane głównie z aromatów kwiatowych, wśród których najczęściej pojawia się jaśmin, róża, irys, orchidea czy kwiaty pomarańczy.

Perfumy Tresor Midnight Rose o zapachu maliny

Nuta bazy – jest najcięższa, najmocniejsza i najdłużej utrzymuje się na skórze. Te nuty zapachowe są nazywane są tłem mieszanki i składają się z substancji nazywanych utrwalaczami. W składzie bazy najczęściej znajdują się aromaty drzewne (np. drzewo sandałowe, mech, wetiwer), zwierzęce (piżmo, ambra, labdanum) czy przyprawy (wanilia, fasola tonka, kardamon).

Autor: Kasia Szulik