Data publikacji:

Właściwości i zastosowanie skwalanu

Skwalan to bezbarwna substancja wchodząca w skład ludzkiego sebum. Składnik ten doskonale wpływa na stan skóry. Dogłębnie nawilża, wygładza zmarszczki, ujędrnia i odżywia. Czym różni się skwalan roślinny z oliwek i skwalan z trzciny cukrowej? Dlaczego warto po niego sięgnąć? Sprawdź!
skwalan

Skwalan – co to jest?

Skwalan to związek chemiczny z grupy węglowodorów. Jest pochodną skwalenu – substancji tworzącej płaszcz lipidowy ludzkiej skóry. Charakteryzuje się niezwykle dobroczynnym działaniem na skórę, dzięki czemu jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce. Skwalan do celów kosmetycznych pozyskuje się głównie z roślin. Jest bezbarwnym, bezzapachowym płynem. Wyróżniamy dwa rodzaje tej substancji:
  • skwalan roślinny z trzciny cukrowej,
  • skwalan roślinny z oliwy z oliwek.
W artykule opisujemy właściwości i zastosowanie skwalanu w kosmetyce.

Skwalan w kosmetyce – właściwości

Skwalan roślinny to substancja szeroko stosowana w kosmetyce. Znaleźć go można głównie w kosmetykach naturalnych. Ilość skwalanu w ludzkim sebum zmniejsza się stopniowo od 25. roku życia. Skóra zaczyna tracić jędrność, elastyczność i naturalne nawilżenie. Dlatego właśnie warto sięgać po kosmetyki ze skwalanem.

Poniżej przedstawiamy cenne właściwości skwalanu w kosmetyce:
  • dogłębnie nawilża skórę,
  • działa ujędrniająco,
  • wygładza skórę,
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
  • spowalnia procesy starzenia się skóry,
  • zmniejsza widoczność zmarszczek,
  • chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych,
  • przyspiesza gojenie skóry,
  • łagodzi podrażnienia,
  • nie powoduje alergii,
  • zmiękcza naskórek,
  • neutralizuje wolne rodniki,
  • nie zatyka porów, dzięki czemu nie powoduje powstawania wyprysków.

Skwalan w kosmetyce – jak stosować?

Skwalan w kosmetyce można stosować na wiele różnych sposobów. Najprostszą opcją jest kupienie gotowego kosmetyku ze skwalanem w składzie. Jeśli przepadasz za urodowymi eksperymentami i chcesz spróbować swoich sił z komponowaniem własnych kosmetyków, zainwestuj w czysty skwalan roślinny i dodawaj go do ulubionych produktów. Wystarczy kilka kropel, aby wspaniale wzbogacić codziennie stosowane specyfiki.

Skwalan roślinny można stosować również samodzielnie, wcierając niewielką ilość w skórę. Sprawdzi się w następujących kombinacjach:

  • dodatek do kremu do twarzy lub serum,
  • suchy olej aplikowany bezpośrednio na skórę,
  • dodatek do balsamu lub masła do ciała,
  • baza pod makijaż,
  • nawilżający dodatek do kąpieli.

Skwalan na twarz

Skwalan na twarz nadaje się do pielęgnacji cery każdego typu. Jak to możliwe? Ten suchy olej ma właściwości nawilżające, odżywiające czy wygładzające, a jednocześnie nie zapycha porów i nie pozostawia na skórze tłustego filmu.

Po skwalan roślinny powinny sięgnąć przede wszystkim posiadaczki cery suchej i wrażliwej. Składnik ten dogłębnie nawilża skórę, zmiękcza ją, wygładza i chroni przed działaniem czynników zewnętrznych. Koi również podrażnienia i przyspiesza gojenie ranek.

Skwalan z trzciny cukrowej czy oliwek to doskonały produkt również dla posiadaczek cery dojrzałej. Wygładza drobne zmarszczki i spowalnia naturalne procesy starzenia. Głęboko odżywia skórę i przywraca jej piękny blask. Uważa się, że po skwalan powinny zacząć sięgać osoby po 25. roku życia.

Skwalan dobrze sprawdza się również u posiadaczek cery tłustej i mieszanej, która przecież także potrzebuje nawilżenia. Nawadnia skórę, jednocześnie nie zapychając porów. Nie powoduje powstawania wyprysków i niedoskonałości. Jest lekki i przyjemny w użytkowaniu.


Przeczytaj także: Mikrodermabrazja w domu - na czym polega i jakie urządzenie wybrać?


Skwalan roślinny świetnie sprawdzi się również do pielęgnacji ust. Można dodawać go do pomadek ochronnych oraz balsamów natłuszczających i zmiękczających wargi. Dobrze wpłynie także na stan skóry powiek. Dodaj go do ulubionego kremu lub żelu pod oczy. Skwalan nawodni delikatny naskórek w tej okolicy i zmniejszy widoczność drobnych zmarszczek.

Skwalan możesz dodać nawet do olejku do demakijażu czy płynu micelarnego. Składnik ten nawilży skórę i sprawi, że usuwanie make-upu będzie znacznie przyjemniejsze.

Skwalan na włosy

Skwalan roślinny doskonale wpływa również na kondycję włosów. Nawilża pasma, odżywia je i chroni przed utratą koloru. Ponadto wygładza kosmyki, zapobiega ich łamliwości i zabezpiecza je przed szkodliwym działaniem wysokich temperatur (np. podczas kręcenia i prostowania).

Skwalan na włosy warto dodawać do szamponów, odżywek oraz masek. Można wykorzystać go również do zabiegu olejowania włosów w połączeniu z innym odżywczym olejem roślinnym. Wykonuj go regularnie, a szybko zobaczysz pozytywne efekty.

Skwalan z trzciny cukrowej – właściwości

Skwalan z trzciny cukrowej pozyskiwany jest z rosnącego w Brazylii cukrowca lekarskiego. Jest najczystszą i najstabilniejszą postacią tej substancji. Ma formę suchego, klarownego oleju. Nie pozostawia na skórze nieprzyjemnego, tłustego filmu.

Skwalan z trzciny cukrowej można bezpiecznie stosować bezpośrednio na skórę, a także dodawać do kosmetyków. Zmiękcza naskórek, nawilża, odżywia, wygładza drobne zmarszczki. Zwiększa również wchłanianie substancji odżywczych pochodzących z innych kosmetyków w głąb skóry.

Skwalan z oliwek – właściwości

Skwalan z oliwy z oliwek to równie wspaniały, roślinny produkt. Ma postać bezbarwnego, bezwonnego suchego oleju i jest nieco tańszy niż skwalan z trzciny cukrowej. Można stosować go samodzielnie lub dodawać do gotowych kosmetyków.

Skwalan roślinny z oliwek nawilża i wygładza skórę, regeneruje, koi podrażnienia i odmładza. Zwiększa również wchłanianie cennych składników odżywczych w głąb skóry. Wybierz swoją ulubioną postać skwalanu i stosuj go regularnie. Na pewno szybko zobaczysz efekty.