Data publikacji:

Olej arganowy: właściwości i zastosowanie

Olej arganowy to prawdziwa kopalnia antyoksydantów i kwasów tłuszczowych. Świetnie sprawdzi się podczas codziennej pielęgnacji, ale warto sięgnąć po niego także w kuchni. Sprawi, że okrągły rok będziesz cieszyć się piękną cerą, lśniącymi włosami i wspaniałym zdrowiem.

Nawilżenie skóry

Dzięki wysokiemu stężeniu kwasów tłuszczowych i witaminy E już kilka kropel oleju arganowego nawilży i zmiękczy suchą skórę. Kosmetyk dobrze radzi sobie również ze swędzeniem, łuszczeniem się i trądzikiem. Zawarte w nim składniki odżywcze skutecznie leczą stany zapalne. Aby przyspieszyć gojenie się ran i rozjaśnić niedoskonałości, wmasuj go punktowo w miejsce dotknięte chorobą skóry.

Eliksir młodości

Olej arganowy jest ulubieńcem hollywoodzkich gwiazd. To jeden z najlepszych przeciwutleniaczy. Silnie regeneruje, ujędrnia skórę i opóźnia procesy starzenia. Potrafi zmniejszyć widoczność zmarszczek i nadać cerze promienny wygląd. Najlepszy efekt uzyskasz wmasowując go delikatnie w skórę twarzy.

Pielęgnacja włosów i paznokci

Olej arganowy pomoże Ci także zapanować nad elektryzującymi się włosami. Już parę kropli kosmetyku nada kosmykom zdrowego, naturalnego połysku i sprawi, że będą łatwiej się układać. Wystarczy, że rozprowadzisz go na dłonie i przeczeszesz nimi włosy. Jednocześnie olej nawilży skórę głowy i zapobiegnie rozdwajaniu się końcówek. Jeśli masz łamliwe paznokcie, kosmetyk zatroszczy się również o nie - wzmocni je i poprawi ich wygląd.

Zastosowanie w kuchni

Coraz częściej po olej arganowy sięgamy także w kuchni. Warto sporządzić z nim sosy i marynaty lub dodawać do dań bezpośrednio przed podaniem. Ten marokański składnik potraw równie dobrze działa od wewnątrz - wspomaga wątrobę, obniża cholesterol i zapobiega nowotworom. Regularnie spożywany pomaga również w walce z chorobami układu krążenia i otyłością.

Autor: Katarzyna Kupczyk