Krok 1: dokładnie pokrusz połamany puder, tak aby powstał sypki proszek. Dzięki temu puder równomiernie zastygnie. Czym pokruszyć puder? Użyj metalowego pilniczka lub końcówki małej łyżeczki.
Krok 2: pokruszony puder przesyp do miseczki. Teraz rozcieńcz spirytus z wodą w proporcji 2:1.
Krok 3: zmieszaj puder ze spirytusem. Najlepiej użyj do tego zakraplacza, który kupisz w każdej aptece. Zbyt duża ilość alkoholu sprawi, że puder nie zastygnie. Jaka ilość będzie zatem optymalna? Około 10 kropel. Po zmieszaniu powinna powstać gęsta papka.
Krok 4: przełóż puder zmieszany z alkoholem do puderniczki i dokładnie wygładź powierzchnię kosmetyku. Użyj do tego monety owiniętej ręcznikiem papierowym.
Krok 5: pozostaw kosmetyk do wyschnięcia i zastygnięcia – zajmie to około 24 godziny. Po tym czasie kosmetyk jest gotowy do ponownego użycia.