Data publikacji:

Sodium Hydroxide, czyli wodorotlenek sodu w kosmetykach. Właściwości

Sodium Hydroxide w kosmetykach używany jest głównie do produkcji mydeł twardych oraz innych syntetycznych środków piorących. Wodorotlenek sodu w kosmetykach występuje też w płynach do kąpieli, żelach do mycia, piankach do golenia. W postaci stałej jest białą substancją o budowie krystalicznej. Poznaj prawdę o Sodium Hydroxide (czyli wodorotlenek sodu) w kosmetykach – właściwości, działanie, bezpieczeństwo dla skóry.
sodium hydroxide

Sodium Hydroxide – co to jest?

Sodium Hydroxide (polska nazwa: wodorotlenek sodu), inaczej zwany sodą kaustyczną (w stanie stałym), jest łatwo rozpuszczalny w wodzie. Z reguły występuje w postaci stałej, w formie granulek o białej barwie. Może też przybierać formę cieczy. Nazywa się go wtedy ługiem sodowym. Należy do grupy zasad nieorganicznych.

Sodium Hydroxide, czyli wodorotlenek sodu w kosmetykach. Właściwości

Właściwości oraz działanie wodorotlenku sodu:
  • Reguluje pH danego preparatu. Zmienia odczyn środowiska, w którym został zastosowany.
  • Działa silnie żrąco. Niszczy drobnoustroje chorobotwórcze (wnika w ich struktury, ograniczając ich dalsze namnażanie). Dlatego właśnie wodorowęglan sodu może być stosowany w kosmetykach, jednak w ścisłych ograniczeniach. Co więcej – wszystkie preparaty, w których został on użyty, powinny wyraźnie informować o tym konsumenta.
  • Wykazuje właściwości bakteriobójcze.
  • Silnie oczyszcza powierzchnie, do których czyszczenia jest użyty.
  • Jest substancją silnie reaktywną, dlatego należy go odpowiednio przechowywać.
  • Może wykazywać właściwości złuszczające.

Gdzie znajdziesz Sodium Hydroxide w kosmetykach?

Produkty kosmetyczne, w których znajdziesz wodorotlenek sodu, to:
  • płyny do kąpieli,
  • żele do mycia,
  • pianki do golenia,
  • preparaty do usuwania skórek wokół paznokci,
  • farby do włosów,
  • profesjonalne produkty do stylizacji włosów,
  • mydła twarde,
  • jako dodatek do peelingów przeznaczonych do twarzy i do ciała. 
Szukasz Sodium Hydroxide w kosmetykach? Dobrze robisz, bo wodorotlenek sodu znalazł szerokie zastosowanie w preparatach o właściwościach antyseptycznych oraz antybakteryjnych.

Sodium Hydroxide – bezpieczeństwo stosowania

Sodium Hydroxide w kosmetykach może być stosowany, jednak podlega to ścisłym ograniczeniom. Dlaczego? Ponieważ zastosowanie go niezgodne z przeznaczeniem mogłoby wywołać skutki niebezpieczne dla zdrowia, na przykład podczas połknięcia. Jego maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania wynosi:
  • w produktach do usuwania skórek wokół paznokci: 5%;
  • w produktach ogólnych do prostowania włosów: 2%;
  • w stosowaniu profesjonalnych produktów do włosów: 4,5%;
  • jako regulator pH w depilatorach pH < 12,7;
  • w innych zastosowaniach jako regulator pH < 11.
Sodium Hydroxide jest dozwolony do stosowania w kosmetykach naturalnych. Sodium Hydroxide jest składnikiem, który może być stosowany przez wegan. Nie zawiera w sobie substancji pochodzenia zwierzęcego. 
Wodorotlenek sodu jest wykorzystywany w wielu branżach, nie tylko w kosmetycznej. Bierze czynny udział w procesach wytwarzania papieru, nadając mu biały kolor. W żywności znajdziesz go pod kodem E524, a w branży farmaceutycznej bierze udział w produkcji na przykład aspiryny.

Sodium Hydroxide – jest naturalny czy syntetyczny?

Substancja Sodium Hydroxide wytwarzana jest syntetycznie w laboratoriach. Powstaje na drodze elektrolizy roztworu chlorku sodu. 

Czy wodorotlenek sodu jest bezpieczny dla środowiska naturalnego?

Jego rozpad jest obojętny dla gleby, jest jednak niekorzystny w skutkach dla wód oraz biologicznych oczyszczalni ścieków. Co więcej, opary pochodzące z Sodium Hydroxide są toksyczne dla fauny i flory środowisk wodnych.
Zdjęcie: Envato Elements
Ewa Doniec
Ewa Doniec

Podróże z plecakiem, kolarstwo szosowe, góry wysokie. Lawenda, makaron i wiatr. To moje „naj”, za którymi podążam, kosztując życie. Pilot wycieczek, absolwentka ekonomii oraz turystyki i rekreacji.