Data publikacji:

Olej jojoba na włosy i twarz

Olej jojoba jest ciekłym woskiem o doskonałych właściwościach natłuszczających. Szybko się wchłania, odżywia skórę, a do tego ma działanie przeciwzapalne. Jakie są właściwości tego produktu i kto powinien po niego sięgnąć? Jak stosować olej jojoba na twarz i włosy? Sprawdź w artykule!

olej jojoba na włosy

Olej jojoba – co to jest?

Olej jojoba to ciekły wosk pochodzący z nasion simondsii kalifornijskiej, krzewu zwanego również jojobą. Ma złocisty kolor, może być bezzapachowy lub mieć delikatny, orzechowy zapach. Choć w temperaturze pokojowej ma postać płynną, gdy spada poniżej 7 stopni Celsjusza, może zastygać i się krystalizować.

Jest bardzo odporny na wysokie temperatury (aż do 300 stopni Celsjusza). Olej jojoba doskonale działa na twarz, włosy i skórę. W artykule przedstawiamy jego właściwości oraz porady, kto powinien sięgnąć po ten specyfik.

Olej jojoba swoje właściwości zawdzięcza zawartości takich składników, jak palmitynian cetylu, skwalen, fitosterole oraz witaminy A, E i F. Jest szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym. Dodaje się go do kremów, balsamów, peelingów czy olejków do ciała. Można z powodzeniem stosować go również samodzielnie, nakładając go bezpośrednio na skórę.

Sprawdź również, na czym polegają olejki do twarzy.

Olej jojoba – właściwości

Olej jojoba wyróżnia się następującymi właściwościami:

  • doskonale natłuszcza i nawilża skórę,
  • ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne,
  • odżywia i regeneruje skórę dzięki zawartości witamin A, E i F,
  • szybko się wchłania i nie zapycha porów,
  • zmiękcza i wygładza skórę,
  • odżywia włosy i paznokcie,
  • niszczy szkodliwe wolne rodniki,
  • spowalnia procesy starzenia,
  • nie powoduje alergii,
  • poprawia elastyczność skóry.

Dobroczynne właściwości oleju jojoba czynią go idealnym kosmetykiem nawilżającym do twarzy, włosów i ciała. Warto dodać, że produkt ten nie jest jadalny. Jego spożycie może doprowadzić do zatrucia pokarmowego, biegunki czy wymiotów. Można stosować go jedynie zewnętrznie.

Olej jojoba rafinowany czy nierafinowany?

Olej jojoba, jak większość olejów, występuje w dwóch wariantach – rafinowany oraz nierafinowany. Pierwszy rodzaj pozyskiwany jest w procesie rafinacji w wysokiej temperaturze. Niestety prowadzi to do utraty licznych wartościowych składników oraz, co za tym idzie, dobroczynnych właściwości. Oleje rafinowane są więc mniej wartościowe niż nierafinowane. Nie mają również zapachu, co może być zarówno wadą, jak i zaletą. Do ich plusów należą: dłuższy termin przydatności do użycia oraz niższa cena.

Olej jojoba nierafinowany to produkt tłoczony na zimno. Dzięki temu zachowane zostają wszystkie cenne składniki odżywcze i witaminy. Oleje nierafinowane są więc znacznie bardziej wartościowe, przez co doskonale wpływają na stan skóry i włosów. Mają również naturalny zapach. Wadą oleju jojoba nierafinowanego jest wyższa cena.

Olej jojoba na twarz

Dlaczego warto stosować olej jojoba na twarz? Produkt ten doskonale się wchłania i nie tworzy na skórze nieprzyjemnego, tłustego filmu. Dogłębnie nawilża i odżywia cerę, co jest zasługą zawartości palmitynianu cetylu oraz skwalenu. Jest łagodny, delikatny i ma działanie przeciwzapalne, dlatego z powodzeniem mogą go stosować posiadaczki cery wrażliwej oraz atopowej.

Olejek jojoba na twarz sprawdzi się również u osób z cerą tłustą i trądzikową. Produkt ten ma działanie przeciwzapalne i nie zapycha porów. Reguluje wydzielanie sebum, dzięki czemu nie powoduje powstawania wyprysków.

Dzięki właściwościom przeciwzmarszczkowym olej jojoba doskonale nadaje się do pielęgnacji cery dojrzałej. Witamina E odpowiada za neutralizację wolnych rodników, a fitosterole mają działanie przeciwstarzeniowe i ujędrniające. Natomiast witaminy A i F zapewniają regenerację i odżywienie skóry.

Olej jojoba można spotkać w kremach, serach oraz innych kosmetykach do twarzy. Można stosować go również samodzielnie. Świetnie sprawdzi się w roli produktu do demakijażu. Możesz oczyszczać nim nawet oczy i powieki. Aby wzmocnić działanie oleju, warto łączyć go z innymi tłuszczami oraz składnikami aktywnymi.

Olej jojoba na ciało

Olej jojoba świetnie sprawdza się również do pielęgnacji ciała. Jest składnikiem wielu balsamów, kremów i musów. Można stosować go również samodzielnie jako olejek nawilżający lub do masażu. Nadaje się także do pielęgnacji skóry dzieci oraz kobiet w ciąży, gdyż jest delikatny i nie uczula.

Olej jojoba na włosy

Olej jojoba na włosy doskonale nawilża skalp i wspomaga walkę z łupieżem. Reguluje również wydzielanie łoju. Może pomóc osobom z problemem wypadających i szybko przetłuszczających się pasm. Dodatkowo odżywia kosmyki i nawilża je, dzięki czemu stają się miękkie, gładkie i lśniące. Możesz sięgnąć po odżywkę czy szampon z dodatkiem olejku jojoba lub wykorzystać go do olejowania włosów.

Jak stosować olej jojoba?

Olej jojoba można stosować zarówno samodzielnie, jak i dodawać do gotowych lub własnoręcznie robionych kosmetyków. Jest bezpieczny w użyciu, możesz więc aplikować go bezpośrednio na skórę.

Świetnie sprawdzi się także w roli dodatku do gorącej kąpieli. Twoja skóra po wyjściu z wanny będzie przyjemnie gładka i nawilżona. Olej jojoba możesz wmasowywać w końcówki włosów, dodać do odżywki lub użyć do zabiegu olejowania. Opcji jest mnóstwo!

Olej jojoba – cena. Gdzie kupić?

Cena oleju jojoba zależy głównie od tego, czy jest to produkt rafinowany czy nierafinowany oraz oczywiście od pojemności butelki. Niewielkie buteleczki 30-50 ml kosztują zwykle kilkanaście złotych (lub mniej w przypadku oleju rafinowanego). Gdzie kupić olej jojoba? Wiele produktów różnych marek znajdziesz na Ceneo.pl oraz w drogeriach internetowych. Przejrzyj dostępne oferty i wybierz tę, która najbardziej ci odpowiada!

Autorka: Olga Wacholc