Dieta ma ogromne znaczenie w przypadku wrażliwej skóry głowy. Należy zwrócić szczególną uwagę na to, co spożywamy na co dzień. Kluczowe składniki diety powinny obejmować surowe warzywa (szczególnie zielone), produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, orzechy, pestki i nasiona (bogate w cenne kwasy tłuszczowe, takie jak pestki dyni, orzechy włoskie i siemię lniane), chudy nabiał, jajka, ryby i drób z odpowiednich źródeł. Warto sięgać po wodę, ziołowe herbaty i świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne. Zaleca się ograniczenie spożycia mocno przetworzonej żywności, produktów zawierających dużo soli, cukru i konserwantów. Dodatkowo, unikanie palenia papierosów i spożywania alkoholu może przyczynić się do poprawy kondycji skóry głowy.
Czytaj również:
Szampon nawilżający skórę głowy