Data modyfikacji:

Masło oliwne – właściwości

Głównie wchodzi w skład balsamów, kremów i mydeł, ale równie chętnie dodawane jest do kosmetyków chroniących skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, jak i preparatów do pielęgnacji włosów. Masło oliwne to skuteczny sposób na nawilżenie i odżywienie skóry suchej, alergicznej i wrażliwej, ale to nie wszystkie jego zalety.

Masło oliwne produkowane jest z czystej, naturalnej oliwy z oliwek rosnącej na obszarze basenu Morza Śródziemnego, a jego działanie jest identyczne jak w przypadku masła Shea. Przede wszystkim przenika głęboko w skórę, odbudowuje warstwę lipidową i pozostawia na skórze delikatny film, chroniąc ją samym przed nadmierną utratą wilgoci oraz promieniowaniem UV.

Masło pozwoli wygładzić niedoskonałości oraz przywróci skórze elastyczny i młody wygląd. Odżywi ją od środka i uodporni na działanie wolnych rodników, które są główną przyczyną szybkiego starzenia się skóry.

Dzięki znajdującej się w oliwie witaminie F, masło pomaga suchej skórze w regeneracji, dlatego świetnie sprawdzi się w walce z szorstkimi dłońmi, łokciami, kolanami czy przesuszonymi ustami. Wzmocni również paznokcie, zmniejszając ich podatność na łamanie i rozdwajanie się końcówek. Z kolei obecność witaminy K sprawia, że masło wykazuje właściwości przyspieszające gojenie się ran oraz łagodzące podrażnienia.

Oprócz funkcji składnika kosmetyków o charakterze nawilżająco-regenerująco-kojącym, masło oliwne w czystej postaci wykorzystywane jest do nadawania skórze poślizgu w trakcie masażu. W połączeniu z solą stworzy peeling, a zmieszany ze śmietaną kremówką posłuży jako maseczka.