Data publikacji:

Olejek różany i jego kosmetyczne właściwości

Z kwiatów zbieranych o poranku na łąkach słonecznej Bułgarii powstaje olejek różany, będący jednym z najcenniejszych składników pielęgnacyjnych. Do uzyskania zaledwie 1 kropli potrzeba kilkudziesięciu pąków damasceńskiej róży.

Olejek różany/ www.globerove.com

Olejek różany jest stosowany przy wielu dolegliwościach zdrowotnych, w tym kłopotach z libido, ponieważ należy do mocnych afrodyzjaków. Pod kątem kosmetycznym znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry problemowej, która pod wpływem jego składników odzyskuje piękny wygląd, nawilżenie i elastyczność. Przez wzgląd na mocne działanie nie można stosować go w formie nierozcieńczonej.

Po kosmetyki zawierające olejek różany powinny sięgać posiadaczki cery przesuszonej i wrażliwej. Składnik pomorze złagodzić podrażnienia, zadba o odpowiednią zawartość wody w naskórku i zregeneruje zniszczone tkanki.

Olejek różany pomaga także przy trądziku, łagodząc zmiany skórne i zapobiegając pojawianiu się wyprysków. Pomoże też zmniejszyć widoczność związanych z nim blizn oraz innych niedoskonałości, które pogarszają wygląd cery. Jako składnik kosmetyków do pielęgnacji ciała olejek różany wpływa także na zmniejszenie rozstępów, ale nie można stosować go w preparatach ciążowych przeznaczonych do tego celu.

Wyciąg z róży damasceńskiej jest stosowany również w kuracji przeciwzmarszczkowej, ponieważ pobudza produkcję kolagenu niezbędnego do zachowania jędrności i elastyczności skóry.

Jak wspomnieliśmy wcześniej, olejek różany nie może być stosowany w czystej postaci, zresztą przez wzgląd na proces wytwarzania, esencja jest bardzo droga. Jeśli jednak uda nam się go zdobyć, specyfik można dodawać do standardowych kremów i kosmetyków pielęgnacyjnych w proporcji od 5 do 10 kropel na 25 ml preparatu. Zawierające go produkty są sprzedawane w cenie od kilkunastu złotych wzwyż, w zależności od zawartości składnika.

Autor: Kasia Szulik