Data publikacji:

Dlaczego warto stosować mydło potasowe? Właściwości i zastosowanie

Zastanawiasz się, czym jest mydło potasowe? To klasyczne szare mydło, które było niezwykle popularne w PRL-u. Nie zawiera barwników i konserwantów, nie podrażnia i nie uczula. Jakie właściwości ma prawdziwe szare mydło potasowe? Czy warto po nie sięgnąć? Sprawdź!
mydło potasowe

Mydło potasowe – co to jest?

Mydło potasowe to kosmetyk myjący, do którego produkcji zamiast wodorotlenku sodu używa się soli potasu. Ma żółtobrązową barwę, lekki, mydlany zapach i mazistą konsystencję. Jest znacznie bardziej miękkie od klasycznego mydła sodowego – przypomina nieco galaretkę.

W Polsce zyskało ono popularność za czasów PRL-u. Mydłem potasowym jest klasyczne szare mydło! A przynajmniej było tak w przeszłości, gdyż obecnie popularne mydła szare wytwarza się częściej z wodorotlenku sodu. Prawdziwe szare mydło potasowe może zawierać także glicerynę, tłuszcze roślinne oraz oczywiście wodę.

Przeczytaj również: Najlepszy płyn do higieny intymnej – ranking

Mydło potasowe – właściwości

Prawdziwe szare mydło potasowe wyróżnia się następującymi właściwościami:
  • jest hipoalergiczne,
  • nie wywołuje podrażnień,
  • skutecznie oczyszcza skórę i włosy,
  • zmiękcza skórę,
  • odtłuszcza,
  • jest ekologiczne.

Mydło potasowe – zastosowanie

Szare mydło potasowe znalazło szerokie zastosowanie w kosmetyce. Wiele osób wciąż używa go do mycia ciała. Ma dobre właściwości myjące, a przy tym nie uczula i nie podrażnia. Dobrze nadaje się również do higieny intymnej.

Mydło potasowe można stosować także do mycia twarzy. Działa antybakteryjnie i odtłuszcza skórę. Należy jednak pamiętać, że może ono wysuszać. Dlatego osoby z cerą suchą, trądzikową czy problematyczną powinny raczej go unikać. Szare mydło potasowe dokładnie oczyszcza również włosy, dzięki czemu są one dobrze przygotowane na przyjęcie dobroczynnych składników z maski czy odżywki.

Mydło potasowe znalazło zastosowanie również w ogrodnictwie – odstrasza ono mszyce i inne szkodniki. Ponadto można używać go do czyszczenia mebli, podłóg i innych powierzchni oraz do prania ubrań i tekstyliów.

Mydło potasowe – czy warto?

Czy warto stosować mydło potasowe? Produkt ten ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Do jego zalet z pewnością należy to, że nie uczula i nie wywołuje podrażnień. Ponadto skutecznie myje skórę, jest naturalne i niedrogie. Mydło potasowe może jednak przesuszać skórę i włosy. Po użyciu koniecznie należy nasmarować ciało balsamem, a na pasma nałożyć odżywkę. Ponadto charakterystyczny, mydlany zapach kosmetyku nie każdemu będzie odpowiadać.

Szare mydło potasowe – przepis

Jak zrobić mydło potasowe? Przepis jest podobny jak w przypadku mydła sodowego. Olej należy podgrzać do temperatury około 80 stopni Celsjusza, a wodę połączyć z wodorotlenkiem potasu (KOH). W tym momencie zajdzie gwałtowna reakcja chemiczna, na skutek której wytworzy się ług, a roztwór stanie się gorący.
Gdy obydwa płyny przestygną, powstały ług potasowy należy powoli wlewać do tłuszczu, mieszając łyżką. Następnie miksturę trzeba miksować blenderem do momentu, aż zgęstnieje. Co jakiś czas można przerwać blendowanie i powrócić do mieszania łyżką, aby nie spalić sprzętu. Może to trwać naprawdę długo. Tłuszcze muszą ulec zmydleniu, a pH masy mydlanej musi znacznie się obniżyć (aby przestała mieć właściwości żrące). Czasem do masy dodaje się również alkohol, który przyspiesza proces.

Przepis na mydło potasowe może się wydawać prosty, jednak jego przygotowywanie wymaga ogromnej ostrożności. W początkowych etapach masa ma właściwości silnie żrące. Może poparzyć skórę, oczy lub nawet płuca przy wdychaniu jej oparów. Dlatego też nie podejmuj się wykonania mydła potasowego, jeśli nie jesteś pewna, że podołasz wyzwaniu. Dobre mydła potasowe w niskich cenach kupisz w internecie, np. na Ceneo.pl!
Autorka: Olga Wacholc