Data publikacji:

Ciastkowanie się podkładu: czym jest, jak temu zaradzić?

Ciastkowanie podkładu, czyli warzenie się kosmetyku, to zbieranie się produktu w załamaniach skóry. Przyczynami takiego stanu rzeczy mogą być: nieodpowiednia pielęgnacja, źle dobrany fluid lub niewłaściwa jego aplikacja. Co poradzić na ciastkowanie się podkładu? Sprawdź w artykule!

ciastkowanie się podkładu

Ciastkowanie się podkładu – dlaczego fluid się warzy?

Ciastkowanie się podkładu polega na zbieraniu się kosmetyku w zmarszczkach i załamaniach skóry. Fluid warzy się, staje się bardzo widoczny i nie wygląda naturalnie. Ciastkujący się podkład jest w stanie zepsuć nawet najpiękniejszy makijaż.

Przyczyną takiej sytuacji może być niewłaściwa pielęgnacja skóry, źle dobrany kosmetyk lub też nieprawidłowe jego nakładanie. W artykule opisujemy wszystkie najpopularniejsze przyczyny warzenia się podkładu oraz podpowiadamy, jak sobie z nimi radzić!

Nieodpowiednia pielęgnacja skóry

Jednym z najczęstszych powodów ciastkowania się podkładu jest niewłaściwa pielęgnacja. Fluid nie będzie wyglądał dobrze zarówno na skórze przesuszonej, jak i przetłuszczonej. Koniecznie więc sprawdź, jaki masz typ cery (sucha, tłusta, trądzikowa, normalna, mieszana) i wybierz kosmetyki odpowiednie do jej potrzeb. Dobry żel do mycia twarzy, tonik i krem są w stanie znacznie poprawić kondycję cery, dzięki czemu makijaż będzie lepiej się trzymać!

Ciastkowanie się podkładu – regularnie złuszczaj cerę!

Niezwykle ważnym elementem pielęgnacji cery jest jej złuszczanie. Regularnie wykonuj peelingi, aby usunąć martwy naskórek i oczyścić pory. Dzięki temu skóra będzie gładsza i świeższa, a podkład będzie lepiej się na niej utrzymywał. Stosuj peeling 2-3 razy w tygodniu, a na pewno szybko zobaczysz różnicę.

Ciastkowanie się podkładu – nakładanie zbyt dużej ilości produktu

Kolejną popularną przyczyną ciastkowania podkładu jest nakładanie zbyt dużej ilości kosmetyku. Jeśli przesadzisz z fluidem, jego nadmiar będzie zbierał się we wszelkich zmarszczkach i załamaniach skóry. Dlatego warto trzymać się zasady – im mniej, tym lepiej. Nałóż na twarz niewielką ilość produktu (np. za pomocą gąbeczki), dokładnie rozetrzyj i w razie potrzeby dodaj nieco więcej w niektóre miejsca.

Niedokładne rozprowadzanie podkładu

Niedokładne rozcieranie kosmetyku to kolejna przyczyna ciastkowania się podkładu. Aplikując produkt, postaraj się, aby na twarzy nie zostały żadne smugi i nierówności. Użyj pędzla do podkładu lub gąbeczki i równomiernie rozprowadź fluid po skórze. Dobrze nałożony kosmetyk powinien stapiać się z cerą i być praktycznie niewidoczny.

Przypudruj cerę!

Ciastkowanie się podkładu może wystąpić również w sytuacji, gdy nie przypudrujesz twarzy po nałożeniu kosmetyku. Zdarza się to zwłaszcza u posiadaczek cery tłustej i mieszanej. Nieprzypudrowany fluid nie ma odpowiedniego utrwalenia, może więc przesuwać się na skórze i wchodzić w jej załamania. Użyj dobrego pudru dopasowanego do potrzeb twojej cery, a podkład będzie z pewnością lepiej na niej wyglądał.

Jakie kosmetyki, żeby podkład się nie ciastkował?

Używanie niewłaściwego podkładu również może przyczyniać się do jego ciastkowania. Podobnie jak w przypadku kosmetyków do pielęgnacji, musisz dobrać fluid do potrzeb swojej cery. Jeśli masz skórę tłustą, wybierz produkt matujący. Jeżeli zaś suchą, postaw na podkład nawilżający itd.

Ciastkowanie podkładu – problemy skórne i hormonalne

Jeśli twój podkład często się ciastkuje mimo stosowania się do powyższych zasad, być może za zły stan twojej cery odpowiadają problemy hormonalne lub skórne. W takiej sytuacji koniecznie udaj się do lekarza, który zdiagnozuje dolegliwość i zaleci odpowiednie leczenie.
Autorka: Olga Wacholc