Data publikacji:

Co jeść na wypadające włosy? Jaka dieta?

Wypadanie włosów to problem, który dotyka zarówno mężczyzn, jak i kobiet. U pań często pojawia się on w okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych owoców oraz warzyw. Dieta jest jednym z głównych czynników, które mogą mieć decydujący wpływ na wypadanie włosów. Co zatem jeść na wypadające włosy? Jakich składników nie powinno zabraknąć w diecie? W tym artykule odpowiemy na pytanie, jak powinna wyglądać dieta na wypadanie włosów.

Polecamy: Jak olejować włosy?

co jeść na wypadające włosy

Dieta na wzmocnienie włosów - czego nie może zabraknąć?

Dieta na wypadanie włosów powinna być przede wszystkim różnorodna. Nie może w niej zabraknąć warzyw i owoców pod wieloma postaciami. Oprócz tego powinniśmy sięgać po źródła białka, mikroelementów, takich jak żelazo, miedź czy cynk oraz antyoksydantów. Niedobór tych składników może bowiem wpływać na wygląd włosów, a także paznokci.

Pamiętajmy, że jeśli nasz organizm nie dostaje odpowiedniej ilości składników odżywczych, dysponuje nimi w taki sposób, by najpierw „zasilić” najważniejsze organy. Włosy nie są dla niego priorytetowe, dlatego przy długotrwałym niedoborze mogą one tracić blask i wypadać. Właśnie z tego powodu tak ważna jest dbałość o właściwą ilość witamin i minerałów w diecie. 

Białko na wypadające włosy

Białko to jeden z głównych składników pokarmowych. Odgrywa ono istotną rolę w budowie skóry - również skóry głowy. Niedobór aminokwasów może sprawić, że włosy będą się szybciej starzały i wypadały. Jeśli więc zależy nam na bujnej fryzurze, koniecznie pamiętajmy o białkowych dodatkach do posiłków. Białko znajdziemy w:

  • mięsie - najwięcej w kurczaku oraz indyku, 
  • jajach,
  • rybach
  • produktach mlecznych (w sklepach można znaleźć jogurty proteinowe, które zawierają jeszcze więcej białka niż te tradycyjne), 
  • roślinach strączkowych.

Produkty na wzmocnienie włosów bogate w antyoksydanty

Antyoksydanty to substancje, opóźniające procesy starzenia oraz wzmacniające układ odpornościowy. Dzięki nim włosy będą się starzeć wolniej, a przez to mniej wypadać. Produkty bogate w antyoksydanty pozytywnie wpłyną na wzmocnienie włosów, ale też na wygląd skóry. Do diety należy włączyć:

  • jabłka, 
  • pomidory
  • paprykę, 
  • bób
  • szpinak
  • wiśnie oraz czereśnie, 
  • jagody, 
  • morele i śliwki.

Witaminy w diecie na wypadanie włosów

Jedzenie na wypadanie włosów powinno być bogate w witaminy. Koniecznie zadbajmy o odpowiedni poziom witamin A, C i E. To właśnie one mają kluczowy wpływ na wzmocnienie włosów. 

  • Witamina A stymuluje włosy do wzrostu. Znajduje się ona m.in. w brokułach, dyni, kapuście, owocach dzikiej róży, pomidorach, pomarańczach i wątróbce.
  • Witamina C zapobiega łamliwości i chroni włosy przed rozdwajaniem. Aby nie doprowadzić do jej niedoboru, należy spożywać chociażby czarną porzeczkę, jagody, maliny, owoce cytrusowe, jarmuż, szpinak. 
  • Witamina E przyspiesza wzrost włosów i poprawia poziom ich nawilżenia. Do diety na wypadanie włosów warto więc wprowadzić jajka, orzechy, nasiona roślin oleistych, pieczywo pełnoziarniste i zielone warzywa. 

Cynk, miedź i żelazo w diecie na wypadające włosy

Niedobór powyższych składników może prowadzić do wypadania włosów, a nawet łysienia u kobiet. Jeśli chcesz uniknąć tych przykrych konsekwencji, suplementuj cynk, miedź oraz żelazo. Możesz też wprowadzić do diety produkty, takie jak ostrygi, ziarna sezamu, wołowina, gorzka czekolada, natka pietruszki, kakao czy kasza gryczana.

Mamy nadzieję, że w tym krótkim artykule odpowiedzieliśmy na pytanie, co jeść na porost włosów. Warto jednak pamiętać, że jeśli twój problem pogłębia się mimo zróżnicowanej diety, konieczna jest wizyta u lekarza. Wypadanie włosów może mieć bowiem wiele medycznych przyczyn.

Autorka: Olga Sadowska