Maseczka z awokado nie tylko chroni skórę przed utratą wilgotności. Oprócz tego świetnie łagodzi podrażnienia i regeneruje naskórek po długiej ekspozycji na słońce. Ten zielony owoc posiada także właściwości antybakteryjne i jest bogaty w potas nazywany minerałem młodości.
1. Przekrój awokado na pół, wydłub jego miąższ i rozgnieć go na miazgę.
2. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę naturalnego oleju roślinnego i dorzuć żółtko.
3. Nałóż maseczkę na twarz i pozostaw ją na skórze przez 20 minut, następnie spłucz.
Truskawki chronią przed wolnymi rodnikami i odżywiają cerę. Są bogatym źródłem witaminy C, która ma właściwości rozświetlające. Kwas salicylowy zawarty w tych słodkich owocach delikatnie złuszcza naskórek i rozjaśnia skórę.
1. Rozgnieć widelcem albo zmiksuj w blenderze kilka dużych truskawek i wymieszaj je z 1 łyżką kremowej śmietany.
2. Powstałą papkę nałóż na twarz i szyję na 20 minut, następnie zmyj letnią wodą.
Banan jest źródłem beta-karotenu, potasu, magnezu i selenu. Zawiera również witaminę B i C. Taka dawka odżywczych składników podarowana cerze sprawi, że skóra wygładzi się i nabierze blasku.
1. Rozgnieć owoc i zmieszaj go z niewielką ilością mleka.
2. Trzymaj maseczkę na twarzy 20 minut, następnie zmyj letnią wodą.
Jeśli Twoja cera jest szara, przesuszona i zmęczona, maseczka z kiwi poprawi jej kondycję. W owocu znajdują się duże ilości witaminy C i E oraz polifenole, które opóźniają procesy starzenia i dodają skórze elastyczności.
1. Obierz kiwi, wyjmij twardy środek i rozgnieć owoc.
2. Powstałą papkę zmieszaj z jogurtem naturalnym i trzymaj na twarzy 20 minut, zmyj letnią wodą.
Winogrona regulują wydzielanie sebum i działają rozjaśniająco. Zrobiona z nich maseczka doda cerze blasku oraz sprawi, że twarz będzie wyglądać świeżo i zdrowo.
1. Szklankę zielonych winogron obierz ze skórki i zgnieć z łyżeczką miodu lub żółtkiem jajka.
2. Maseczkę pozostaw na twarzy przez ok. 15 minut i spłukaj ciepłą wodą.
Autor: Katarzyna Kupczyk