Data modyfikacji:

Jak utrwalić wakacyjną opaleniznę?

Podobnie jak przyjemne wspomnienia z urlopu, po wakacjach chcemy również, by złocista opalenizna pozostała z nami jak najdłużej. W jej utrwaleniu pomogą nie tylko kosmetyki o działaniu brązującym, ale również właściwa pielęgnacja oraz dieta.

By opalenizna była piękna i trwała o dobre efekty musimy zadbać jeszcze przed wyjściem na słońce. Skóra po słonecznej kąpieli będzie wyglądać lepiej, jeśli wcześniej przeprowadzimy peeling całego ciała oraz twarzy. Usuwanie zrogowaciałego naskórka powinno się odbyć również po opalaniu – nie musisz się martwić, że w ten sposób skóra pojaśnieje, ponieważ kolor pojawia się w jej głębokich warstwach.

Kolejnym krokiem powinno być intensywne nawilżanie. Skóra długotrwale narażona na działanie słońca przesusza się, więc balsam, klasyczny lub brązujący, pomoże ją zregenerować i sprawi, że opalenizna pozostanie widoczna na dłużej.

W balsamie powinny się znaleźć witamina E, masło shea, oliwa z oliwek bądź olejek arganowy czy kokosowy. Bardzo ważnym składnikiem jest również beta-karoten, który delikatnie barwi skórę i znajduje się w recepturze większości balsamów brązujących.

Beta-karoten sprawia, że opalenizna utrwala się nie tylko od zewnątrz, ale również od wewnątrz, ponieważ jest naturalnym składnikiem wielu warzyw i owoców. Ten barwnik znajdziemy przede wszystkim w marchewce, ale też czerwonej papryce, pomidorach, szpinaku i brokułach, a spośród owoców zawierają go morele, brzoskwinie, mango czy granaty.

Wchłanianie beta-karotenu zwiększy jedzenie warzyw i owoców z odrobiną tłuszczu, na przykład masła czy oliwy. Ten składnik pokarmowy jest również przeciwutleniaczem, dzięki czemu pozwala walczyć z wolnymi rodnikami i tym samym opóźnia starzenie się skóry.

Autor: Kasia Szulik