Data modyfikacji:

Luksusowa pielęgnacja - kawior i trufle

Wchodzą w skład najbardziej wykwintnych dań i znajdują się w gronie afrodyzjaków, a ich ceny sięgają kilkunastu tysięcy złotych za kilogram. Kawior i trufle maja jednak nie tylko zastosowanie kulinarne, ale także kosmetyczne, szczególnie w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji skóry dojrzałej.

Kawior i trufle

Choć pochodzą z zupełnie różnych środowisk, ich działanie jest zbliżone. Kawior, czyli ikra ryb jesiotrowatych to owoc mórz, natomiast trufle są gatunkiem grzybów rosnących pod ziemią, a ich najszlachetniejsze okazy znajdziemy w północnych Włoszech i na południu Francji. W przypadku kawioru najcenniejsza jest oczywiście jego czarna odmiana, natomiast najdroższe trufle to te w białym kolorze.

Kawiorowa kuracja zapewnia lifting bez skalpela. Ikra jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów, które wnikają w głąb skóry i pobudzają ją do odnowy. Kawior zawiera witaminy A, D i E, które działają odmładzająco i pomagają zwalczać wolne rodniki, a także fosfor oraz fosfolipidy pozwalające utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia skóry.

Składniki kawioru powodują, że cera staje się bardziej jędrna i elastyczna oraz pomagają zredukować zmarszczki, przez co są szczególnie polecane posiadaczkom cery dojrzałej, a także kobietom, które chcą ujędrnić cerę i dodać jej witalności.

Aromatyczne trufle są bogate w aminokwasy, witaminy z grupy B, które ujędrniają skórę i zapobiegają jej łuszczeniu oraz przetłuszczaniu, a także w kwasy AHA pomagające rozjaśnić plamy oraz przebarwienia, również starcze i potrądzikowe. Kosmetyki i kuracje z truflami wpływają na poprawę jędrności skóry oraz pobudzają syntezę kolagenu i elastyny, dzięki czemu skóra jest bardziej elastyczna.

Kawior i trufle mogą być używane do zabiegów w gabinetach kosmetycznych oraz jako składniki ogólnodostępnych kosmetyków, które znajdziemy między innymi w ofercie polskiej marki Bielenda.

Autor: Kasia Szulik