Wsyp do kubka 3 łyżeczki nierozpuszczalne kawy i zalej wrzątkiem (około 250-300 ml). Odstaw na bok i poczekaj, aż ostygnie. Ostudzoną kawę zamieszaj i zabierz ze sobą do łazienki. Tam przepłukuj swoje włosy kubkiem kawy tak, żeby na jego dnie pozostały fusy. Wybierz je dłonią, wymieszaj z szamponem i nałóż na skórę głowy. Przez około 5 minut wykonuj kolistymi ruchami masaż, dbając o to, aby równomiernie rozprowadzić fusy po skórze głowy. Po tym czasie możesz zostawić jeszcze na 5-10 minut mieszankę we włosach i zawinąć je w ręcznik. Następnie letnią wodą dokładnie wypłucz fusy z głowy – musisz się jednak uzbroić w cierpliwość, ponieważ wypłukiwanie kawy zajmuje trochę więcej czasu niż wypłukiwaniu cukru i soli. Jak zyskasz pewność, że nie masz już więcej ziarenek na głowie, umyj włosy jak zwykle.
Kawowy domowy peeling skóry głowy pobudzi krążenie skóry głowy, zrelaksuje cię przyjemnym zapachem kawy i sprawi, że włosy będą miłe w dotyku. Powtarzaj zabieg raz w tygodniu.
Malinowy zawrót głowy
Jaki jeszcze możesz przygotować domowy peeling skóry głowy? Postaw na maliny! Przygotuj kilka garści malin (mogą być mrożone, ale pamiętaj, żeby najpierw je rozmrozić) i każdą z nich przecedź przez sito, najlepiej łyżeczką. Pestki, które ci zostaną na sitku, zmieszaj z łyżką miodu. Do mieszanki możesz dodać papkę przetartych malin, łyżkę soku z cytryny oraz łyżeczkę oleju kokosowego. Doskonale sprawdzi się również olejek arganowy, który wspaniale odżywi i nawilży włosy.