Nowalijki to młode warzywa, pojawiające się na bazarkach i w sklepach wczesną wiosną. Najwcześniejsze wyrastają w szklarniach, ale późniejsze to świeże plony słońca i gleby, które z grządek trafiają na nasz stół. Choć w smaku są niezastąpione, ich uprawa budzi kontrowersje. Nowalijki łatwo absorbują zanieczyszczenia i metale ciężkie, dlatego przed jedzeniem bądź przygotowaniem maseczki, trzeba je bardzo dokładnie umyć.
Marchewka zawiera beta-karoten, który jest naturalnym przeciwutleniaczem i poprawia koloryt skóry. W słodkim miąższu znajdziemy również witaminę A, która reguluje poziom wydzielania sebum, a także pektyny pomagające w pozbyciu się toksyn z organizmu.
Beta-karorten jest obecny również w szparagach – sezon na nie właśnie się rozpoczął. Poza nim zawierają kwas foliowy, który wzmacnia włosy i paznokcie, a także witaminy A, C i E, biorące udział w zwalczaniu bakterii i wolnych rodników.
Buraczki także zawierają kwas foliowy, jak również witaminy z grupy B, które pomagają regulować pracę gruczołów łojowych. Buraczkowe antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami i pozwalają zachować piękny wygląd na dłużej.
Młode ziemniaczki zamiast na talerzu mogą wylądować w maseczce, ponieważ wpływają na zmiękczenie i nawilżenie skóry oraz działają bakteriobójczo dzięki dużej zawartości witaminy C. Maseczka z ziemniaka to również sposób na zwężenie rozszerzonych porów i zmniejszenie widoczności pajączków.
Miąższ ogórka ma działanie wybielająca i odświeżające - jego plastry nałożone na powieki pomagają pozbyć się opuchlizny. Kosmetyki na jego bazie sprzyjają też odpowiedniemu nawilżeniu i wygładzeniu skóry, przedłużając jej młodość. Odświeżające działanie ogórka docenią również posiadaczki cery trądzikowej lub przetłuszczającej się.
Różowo-białe rzodkiewki służą szczególnie włosom. Zawierają dużo siarki, która wspomaga ich wzrost.
Urodzie sprzyja również zielony groszek, bogaty w witaminy E, K oraz B, dzięki którym skóra jest jędrna i nawilżona. W zielonych kuleczkach znajdziemy też rzadko spotykany cynk, który pomaga regulować poziom sebum, poprawiając stan tłustej i trądzikowej cery.
Autor: Kasia Szulik