Data publikacji:

Natura w służbie skóry: mydło marsylskie

Mydło marsylskie jest bardzie luksusowym, francuskim kuzynem swojskiego, szarego mydła. Oba są wytwarzane wyłącznie z naturalnych składników, jednak w wersji marsylskiej marsylskiego zamiast soli potasowych przeważają oleje roślinne, dzięki czemu mydło nie wysusza skóry.

Historia mydła marsylskiego sięga czasów średniowiecza, a jego recepta i sposób wyrobu przez wieki w zasadzie się nie zmieniły. Pasta, którą po zastygnięciu dzieli się na kostki, składa się z olejów roślinnych – palmowego i/lub z oliwek - wody morskiej, gliceryny oraz sody, przy czym olejki stanowią nie mniej niż 72% składu mydła. Gotowe, pocięte bloki są pieczętowane, by potwierdzić ich autentyczność.

Mydło marsylskie ma wszechstronne zastosowanie i może być używane do każdego typu cery, ponieważ w czystej formie nie uczula. Dzięki właściwościom antybakteryjnym zwalcza trądzik, wysoka zawartość tłuszczy sprzyja odżywieniu i wygładzeniu cery, a także łagodzeniu podrażnień i regeneracji komórek.

Ponieważ ma bardzo delikatne działanie, jest polecane również do higieny intymnej oraz do kąpieli dzieci i niemowląt. W tym celu najlepiej rozpuścić w wodzie płatki mydła, które można zetrzeć na tarce. Tak przygotowany roztwór sprawdzi się też do prania delikatnej bielizny jako alternatywa dla proszku, który może podrażniać skórę. Mydłem marsylskim można też myć włosy, nie obawiając się o nadmierne przesuszenie kosmyków.

W sklepach najdziemy zarówno tradycyjne, palmowo-oliwkowe mydło marsylskie, jak i kostki z dodatkiem innych olejków, na przykład arganowego, lawendowego czy kokosowego, a także masła shea. Mydło marsylskie z lawendą jest szczególnie polecane do pielęgnacji skóry przetłuszczającej, a dodatek olejku argonowego nadaje mu właściwości ujędrniające i przeciwzmarszczkowe.

Autor: Kasia Szulik