Data publikacji:

Baking twarzy. Makijaż krok po kroku

Chcesz optycznie wygładzić cerę i maksymalnie przedłużyć trwałość makijażu? Baking twarzy to idealna technika dla ciebie! Metoda ta polega na nałożeniu na skórę grubej warstwy pudru. Jak wykonać makijaż techniką bakingu? Jakie daje efekty? Sprawdź w artykule!
baking twarzy

Baking twarzy w makijażu – co to jest?

Baking twarzy to nowoczesna technika makijażu, która polega na nałożeniu na twarz bardzo grubej warstwy pudru transparentnego, a następnie usunięcie nadmiaru za pomocą pędzla. Metoda stała się popularna za sprawą Mario Dedivanovica, profesjonalnego makijażysty Kim Kardashian. To on zasłynął publikacją wielu zdjęć gwiazdy z przypudrowaną na biało cerą.

Make-up wykonany metodą bakingu prezentuje się nieskazitelnie, ponadto jest bardzo trwały. To idealna opcja na wielkie wyjścia, imprezy czy przyjęcia, np. ślub. Pięknie wygląda również w obiektywie, dlatego często wykorzystuje się technikę bakingu podczas sesji zdjęciowych.

Baking twarzy – efekty makijażu

Jakie są efekty make-upu wykonanego techniką bakingu twarzy? Najważniejszym z nich jest maksymalne utrwalenie makijażu. Baking zapobiega świeceniu się cery oraz rolowaniu się korektora czy podkładu, np. w okolicy oczu. Stwarza idealną bazę do konturowania. Róż, bronzer czy rozświetlacz będą znacznie lepiej trzymać się na mocno przypudrowanej skórze.


Przeczytaj także: Jaki pędzel do makijażu wybrać? Podstawowe rodzaje pędzli i ich zastosowanie


Ponadto baking twarzy gwarantuje efekt nieskazitelnej, wygładzonej cery, prawie jak po retuszu. Ułatwia ukrycie blizn, krostek czy drobnych zmarszczek. Jednocześnie pięknie rozświetla skórę. Baking skutecznie zmniejsza również efekt przetłuszczania się cery, dlatego świetnie sprawdzi się u posiadaczek skóry tłustej.

U kogo nie sprawdzi się baking twarzy? Z tej techniki powinny zrezygnować jedynie panie o bardzo suchej cerze. Mocne przypudrowanie skóry jeszcze bardziej spotęgowałoby efekt przesuszenia.

Baking twarzy – co będzie potrzebne do wykonania makijażu?

Do wykonania bakingu twarzy będziesz potrzebować kilku rzeczy:

  • sypki puder transparentny (o właściwościach matujących i utrwalających),
  • puchaty pędzel do pudru,
  • gąbeczka (np. Beauty Blender),
  • podkład i korektor,
  • pozostałe ulubione kosmetyki do makijażu.

Baking twarzy – makijaż krok po kroku

Jak wykonać makijaż techniką bakingu krok po kroku?

Najpierw przygotuj cerę. Nałóż na twarz podkład, a na niedoskonałości oraz obszar pod oczami korektor, najlepiej za pomocą gąbeczki (np. Beauty Blendera). Ułatwi to równomierną aplikację. Pamiętaj, aby uprzednio namoczyć i dobrze wycisnąć gąbkę – absolutnie nie powinna ociekać wodą. Zrób także makijażu oczu. Nałóż bazę na górne powieki, potem cienie, a następnie wytuszuj rzęsy lub przyklej sztuczne.
Teraz możesz przystąpić do bakingu twarzy. Wysyp sporą porcję pudru transparentnego na wieczko. Zanurz w pudrze bok wilgotnej gąbeczki do makijażu (możesz wykorzystać tę, którą nakładałaś podkład). Następnie upewnij się, że korektor pod oczami i na powiekach jest odpowiednio przyklepany. Jeśli zauważysz w lusterku, że zaczął się rolować, ponownie wklep go, aby tworzył idealnie gładką warstwę.
Rozpocznij baking twarzy! Nałóż grubą warstwę pudru na obszar pod oczami oraz w tłustej strefie T, tzn. na brodzie, nosie oraz środku czoła. Skąd wiadomo, że warstwa pudru jest dostatecznie gruba? Powinna po prostu dawać efekt białej, oprószonej mąką twarzy.

Następnie nałóż bronzer pod kości policzkowe. Dolną granicę bronzera również zaznacz warstwą pudru, tworząc linię od ucha aż do ust. Na pozostały obszar twarzy nałóż „normalną”, cienką warstwę pudru.

Skończ makijaż oczu, malując dolne powieki i tuszując dolne rzęsy. Po ok. 15 minutach od zakończenia bakingu omieć skórę puchatym pędzlem, aby usunąć nadmiar pudru. Wykonuj delikatne ruchy, żeby przypadkiem nie zmyć zbyt wiele produktu. Na koniec nałóż róż i rozświetlacz oraz szminkę lub błyszczyk na usta. 
I gotowe – baking twarzy skończony!