Baking twarzy w makijażu – co to jest?
Baking twarzy to nowoczesna technika makijażu, która polega na nałożeniu na twarz bardzo grubej warstwy pudru transparentnego, a następnie usunięcie nadmiaru za pomocą pędzla. Metoda stała się popularna za sprawą Mario Dedivanovica, profesjonalnego makijażysty Kim Kardashian. To on zasłynął publikacją wielu zdjęć gwiazdy z przypudrowaną na biało cerą.
Make-up wykonany metodą bakingu prezentuje się nieskazitelnie, ponadto jest bardzo trwały. To idealna opcja na wielkie wyjścia, imprezy czy przyjęcia, np. ślub. Pięknie wygląda również w obiektywie, dlatego często wykorzystuje się technikę bakingu podczas sesji zdjęciowych.
Baking twarzy – efekty makijażu
Jakie są efekty make-upu wykonanego techniką bakingu twarzy? Najważniejszym z nich jest maksymalne utrwalenie makijażu. Baking zapobiega świeceniu się cery oraz rolowaniu się korektora czy podkładu, np. w okolicy oczu. Stwarza idealną bazę do konturowania. Róż, bronzer czy rozświetlacz będą znacznie lepiej trzymać się na mocno przypudrowanej skórze.
Przeczytaj także: Jaki pędzel do makijażu wybrać? Podstawowe rodzaje pędzli i ich zastosowaniePonadto baking twarzy gwarantuje efekt nieskazitelnej, wygładzonej cery, prawie jak po retuszu. Ułatwia ukrycie blizn, krostek czy drobnych zmarszczek. Jednocześnie pięknie rozświetla skórę. Baking skutecznie zmniejsza również efekt przetłuszczania się cery, dlatego świetnie sprawdzi się u posiadaczek skóry tłustej.
U kogo nie sprawdzi się baking twarzy? Z tej techniki powinny zrezygnować jedynie panie o bardzo suchej cerze. Mocne przypudrowanie skóry jeszcze bardziej spotęgowałoby efekt przesuszenia.