Laminowanie galaretką – przepis. Jak wykonać je prawidłowo?
Zacznijmy od przygotowania mieszanki do laminowania włosów. Stosuj się do poniższego przepisu:
- 2 łyżki galaretki,
- 3-4 łyżki wrzącej wody,
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Przechodzimy do wykonania mieszanki. Galaretkę robisz tak, jak zwykle – ważne, aby stosować się do wcześniej podanych proporcji. Oczywiście ilość mieszanki musisz dostosować do długości swoich włosów. Wyjątkowo długie kosmyki będą z pewnością potrzebowały przynajmniej 10 łyżek wody, a tym samym ok. 5 łyżek galaretki. Gdy galaretka ostygnie i zacznie zamieniać się w żel, dodaj do niej oliwę z oliwek i całość wymieszaj. Zajmijmy się laminowaniem. Jak je wykonać?
Krok 1: dokładnie umyj włosy, aby usunąć z nich resztki kosmetyków, zanieczyszczenia czy łój.
Krok 2: na mokre kosmyki zacznij nakładać wcześniej przygotowaną mieszankę. Ważne jest to, aby miała ona nadal konsystencję żelu.
Krok 3: gdy galaretka jest na włosach, to zawiń je w folię spożywczą, a następnie w ręcznik.
Krok 4: po 15 minutach wypłucz włosy i wysusz je tak, jak zwykle.
Gotowe! Możliwe, że tuż po zabiegu włosy będą nieco obciążone u nasady – to kwestia dodania oliwy z oliwek. Wystarczy, że umyjesz głowę delikatnym szamponem, a wszystko powinno wrócić do normy.