Data publikacji:

Olej kokosowy na skórę: jakie ma działanie?

Olej kokosowy to naturalny produkt szeroko stosowany w kosmetyce. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, nawilża, regeneruje i odżywia cerę. Dlaczego warto stosować olej kokosowy na skórę twarzy oraz ciała? W jaki sposób go używać? Sprawdź w artykule!
olej kokosowy na skórę

Przeczytaj również: Olejowanie włosów kręconych. Co musisz wiedzieć?

Olej kokosowy na skórę – wszystko, co musisz wiedzieć

Olej kokosowy to tłuszcz roślinny pozyskiwany z kopry, czyli wysuszonego miąższu palmy kokosowej. Swego czasu uznawany on był za prawdziwe źródło zdrowia. Obecnie nie podchodzi się już aż tak entuzjastycznie do jego spożywania, gdyż zawiera on w większości tłuszcze nasycone. Nadal jednak na szeroką skalę stosuje się olej kokosowy na skórę i włosy, co jest zasługą jego właściwości pielęgnacyjnych i odżywczych.

Olej kokosowy zawiera spore ilości kwasu laurynowego – substancji o działaniu przeciwzapalnym, antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Znajdują się w nim również takie składniki, jak kwas stearynowy, kwas kaprynowy, kwas palmitynowy, witaminy E, C, z grupy B, a także kwas foliowy, cynk, potas czy żelazo. To właśnie tym składnikom olej kokosowy zawdzięcza swoje właściwości.

Warto wiedzieć, że istnieją dwa rodzaje oleju kokosowego – rafinowany oraz nierafinowany. Pierwszy z nich pozyskuje się w procesie rafinacji w wysokich temperaturach. Sprawia to, że traci on wiele cennych składników odżywczych, jest jednak bezwonny i ma dłuższy termin przydatności. Olej kokosowy nierafinowany jest zdrowszy, gdyż zawiera mnóstwo dobroczynnych substancji, trzeba jednak szybciej go zużyć.

Olej kokosowy na skórę – właściwości

Oto najważniejsze właściwości oleju kokosowego:
  • przeciwzapalne,
  • antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe,
  • nawilżające,
  • łagodzące,
  • wygładzające,
  • regenerujące,
  • poprawiające elastyczność skóry,
  • antyoksydacyjne.
Poniżej opisujemy zastosowanie oleju kokosowego na skórę twarzy oraz ciała.

Olej kokosowy na skórę twarzy

Olej kokosowy na skórę twarzy doskonale nadaje się do pielęgnacji cery suchej, atopowej oraz dojrzałej. Przede wszystkim ma on właściwości odżywcze i natłuszczające. Posiadaczki suchej skóry mogą sięgnąć zarówno po krem z dodatkiem tego składnika, jak i stosować go samodzielnie na twarz – szczególne w mroźne dni. Natomiast olej kokosowy na skórę atopową świetnie sprawdzi się w połączeniu z olejem mineralnym, który zapobiega utracie wody z naskórka.

Olej kokosowy zawiera witaminy i antyoksydanty, dlatego sprawdzi się również u osób z cerą dojrzałą. Wygładza skórę i drobne zmarszczki, poprawia elastyczność i ujędrnia. Wiele kremów do cery dojrzałej ma w składzie olej kokosowy.

Choć niektórzy uważają, że olej kokosowy można stosować na skórę trądzikową, radzimy zachować ostrożność. Może on działać komedogennie i sprzyjać powstawaniu niedoskonałości. Ma jednak właściwości przeciwzapalne, dlatego najlepiej sięgać po kremy do cery trądzikowej, które mają w składzie niewielkie ilości tego oleju.

Czy wiesz, że olej kokosowy na skórę można stosować również do demakijażu? Jest delikatny dla oczu, nie powoduje podrażnień, a przy tym skutecznie zmywa nawet wodoodporny tusz czy pomadkę.

Olej kokosowy na skórę ciała

Olej kokosowy doskonale sprawdza się w pielęgnacji suchej skóry. Ma działanie zmiękczające i nawilżające, odżywia i regeneruje. Często produkuje się z niego naturalne mydła, które nie wysuszają i nie podrażniają tak jak tradycyjne kosmetyki z SLS.
Jak stosować olej kokosowy na skórę suchą i atopową? Możesz używać go samodzielnie lub sięgnąć po balsam lub masło do ciała z olejem kokosowym. Produkt doskonale sprawdzi się również do kąpieli. Dodaj go do wody, a po wyjściu z wanny twoja skóra będzie niesłychanie miękka i nawilżona!

Olej kokosowy na skórę głowy

Kiedy warto stosować olej kokosowy na skórę głowy? Produkt ten idealnie sprawdzi się u osób, które mają problem z łupieżem i łuszczeniem się skóry w tej okolicy. Natłuszcza i odżywia skalp, a dodatkowo pielęgnuje włosy. Doskonale nadaje się do olejowania pasm niskoporowatych.
Autorka: Olga Wacholc