Maski proteinowe do włosów – czym się wyróżniają?
Maski proteinowe do włosów, jak sama nazwa wskazuje, mają w swoim składzie proteiny (białka) o dobroczynnym działaniu na stan kosmyków. Mogą to być np. keratyna, proteiny jedwabiu, soi, owsa, proteiny mleczne, jajeczne czy też elastyna.
Czym wyróżniają się maski proteinowe i dlaczego są potrzebne? Włosy składają się w głównej mierze z keratyny, która jest białkiem. Niestety naturalne proteiny w kosmykach często ulegają uszkodzeniu. Może to być spowodowane stosowaniem niewłaściwych kosmetyków, częstym farbowaniem, używaniem prostownicy, lokówki lub suszarki z gorącym nawiewem. Wszystkie te czynniki negatywnie wpływają na stan włosów. Niszczą zawarte w nich białko, przez co pasma stają się zniszczone i łamliwe.
Aby poprawić stan kruchych i zniszczonych włosów, należy stosować właśnie maski proteinowe. Produkty te odżywiają i regenerują pasma, sprawiając, że stają się mocniejsze i zdrowsze. Ponadto wypełniają uszkodzenia we włosach, przez co stają się one wygładzone i lśniące.
Pamiętaj, że maski proteinowe są w stanie zasklepić uszkodzenia we włosach jedynie tymczasowo. Jeśli chcesz, by twoje pasma były mocne i lśniące, koniecznie zadbaj o zdrową dietę bogatą w dobrej jakości białka, a także witaminy i minerały.